Falfa´s 55:a 

Storyn om Falfa´s 55:a. "The bad ass chevy" som slutade sina dagar uppochned på Paradise road. Här får du alla fakta om big block chevan...

Till skillnad från Milners 32:a var den svarta cheva 55:an en van moviestar när den fick sin roll i American Graffiti. Den hade nämligen haft huvudrollen som badboy redan i filmen " Two-lane Blacktop".

 

Inför roadmovien Two lane Blacktop kontrakterades en man vid namn Richard Ruth för uppgiften att bygga en hal 55:a. Resultatet blev tre stycken bilar anpassade för olika uppgifter vid inspelningen. De levererades med blå lack men filmbolaget lackade raskt om dom i primer för att de skulle se råare ut.

En bil användes som kamerabil för filmning av scener inne i bilen och en användes som "kör bil" för filmning av bilens utsida. Den tredje bilen som byggdes var avsedd för stuntscener. Inledningsvis innehöll nämligen manuskriptet en scen där bilen skulle voltas. 

"Kör bilen" ,som byggdes först, utrustades med en 427 ci L-88 från 1969 som hade aluminium toppar. Denna första bil påstås ha avverkat strippen med de aktningsvärda siffrorna 10.90/127 mph innan Ruth levererade den. De två andra bilarna fick "nöja" sig med varsin 454 ci från 1970 då de endast skulle framföras i lugnt tempo. Ombyggnationen omfattade också att man byggde om bakre hjulhusen med nomad öppningar, en stel framaxel och en Olds bakaxel från 1960 som utrustades med en 4.88 utväxling.

Efter Two lane black top var bilarna lite slitna och man plockade ihop en fräsch bil av dom. Det var den bilen som senare lackades svart och blev Falfa´s 55:a. Bilen lackades alltså om i svart, fälgarna byttes och inredningen gjordes något mer originallik med helsoffa och ett vitt skynke som hängdes bakom helsoffan för att täcka den tomma platsen för baksätet. Stuntbilen målades ochså svart och användes i scenen från Paradise road där Falfa lägger sig på taket. Stuntbilen var inte helt funktionsduglig och fick bogseras upp i fart innan den gjorde en våldsam sorti. Den bilen som till sist brinner var en ytterligare en annan 55:a som hämtades från en skrot och tändes på.

 

Rick Figari´s "Ruth 55"

Efter American graffiti stod 55:an med en till salu skylt på hos Henry Travers. Bilen såldes till en kille som hette Sam Crawford. Näste ägare blev Steve Fitch som också kom att äga den forne antagonisten , Milners gula kupe. Fitch renoverade 55:an till filmspecifikationerna och efter några år såldes bilen vidare till dagens ägare, Wayne Newsom. Wayne har helrenoverat bilen till utställningsskick men inte hållit sig till "originalskicket" vilken innebär att man inte direkt känner igen Falfa´s 55:a när man ser den. Dock kan kännare identifiera bilen på de detaljer som återstår.

Rick Figari , den gula kupens ägare, köpte en 55:a som till det yttre var identisk med  Falfas 55:a. Richard Ruth ,den ursprunglige byggherren, har enligt uppgift  modifierat denna fjärde bil till identiskt skick med den som Harrison Ford framförde i American Graffiti.  

I would like to thank the owner of "The Two lane 55" ,Walt Baily, for the  help with this article and for letting me use the pictures in this article. There are more pictures and information for you at

 The Two lane 55 webbsite 

 

 

   

 

Om  Swedish Rodder / Användaravtal  / Privacy policy / Annons information

Copyright © 2001-2003 by MotorMag 

All rights reserved. Reproduction without our agreement is prohibited