Bolanders - 58

Dom flesta har nog sett filmen "Sista natten med gänget" tror jag. De som har böjelser åt bilhobbyn till har också ganska bra koll på Milner´s 32:a och Falfa´s 55:a från filmen. Huvudelen tror jag  också kommer ihåg den vita impalan som gjorde Terry "the toad" till hjälte för en kväll.

Bilen på bilderna har renoverats och klonats av Bill Michaelson. Istället för att som så många andra drömma om 32:an eller 55:an fastnade Bill för Bolanders 58:a och bestämde sig för att den skulle han ha.

Bill har gjort en fantastisk renovering som inte går av för hackor, hör här:  Bakre kofångaren som är av "California modell" ( i ett stycke) har kromats om. Registrerings skylten har "rätt" regnummer och är från 1962. Bakljusen är heltigenom nya och har naturligtvis Cadillac 59 glas precis som filmbilen.

Bagageutrymmet är helrenoverat med helt nya detaljer som pappaneler, gummimatta, reservhjul och nyförzinkad domkraft. Alla detaljer är målade i den korrekta halvmatta svarta färgen som hör hemma här. Det finns också en tidskorrekt AAA filt här för att användas om man känner för att kolla in ubåtsracen i kanalen. Det finns också lite 30w Castrol R olja här (fantasten vet :-) )   

Ny bensintank, helrenoverad bakaxel, nytt elsystem och mycket mycket mer finns på den lista som jag fått från Bill.  Bakfjädrarna är bytta mot 58:a stationsvagns fjädrar för rätt stuk och alla bussningar är naturligtvis ersatta. Framvagnen är totalrenoverad likaså , här har de nya framfjädrarna också kapats ett varv för rätt stuk. Listan bara fortsätter och fortsätter  med nykromade eller NOS detaljer som bytts ut. När man kommer till framänden ser man även här en nykromad "California" kofångare. Bilen är i princip i det nyskick den skulle ha varit 1962 när Bolander ägde den.

Fälgarna är som synes chrome reverse 14 x 6 med G-78 & f-70 diagonaldäck. Dörrhandtagen är borttagna för en cleanare look. I den helrenoverade askkoppen ligger det ett paket Camel och en ask tändstickor från Mel´s drive in. I bakfönstret finns en dekal (specialtillverkad) där man kan se att ägaren gått på  DEWEY HIGH SCHOOL CLASS OF 1962.

Om inte det räcker som klondetaljer så kan man kolla in förardörrens insida. Där hittar man en serviceskylt som talar om att bilen är servad på Ray´s Automotive (där Milner jobbade). Tittar man riktigt noga ser man också att Steve Bolander är ägare till bilen.

Bilen är lackad i 1999 Chevrolet vit med tre lager klarlack och efter att de röda skuggningarna lagts på lades ytterligare tre alger klarlack på.

Motorn är en helrenoverad 327:a från 1965, Bill ursäktar sig med att han inte kunde hitta en 62:a vid renoveringstillfället. Motorn är försedd med mussepigg toppar och ett edelbrock insug med en  650 holley förgasare. Här hojtar kalenderbitaren till och detta med all rätt. Den riktiga filmbilen var (enligt ryktet) försedd med en 348:a med en 2 portare men eftersom The Toad skryter för Debbie att bilen var försedd med en 327:a med sex strombergare valde Bill att utrusta sin bil med just detta. Efter att ha slitit med 97:orna som satt på ett kromat Mcgurk insug en tid gav han upp och moderniserade lite. Lådan är en th 350 med golvspak i motsatts till originalet som hade en trepetad manuell låda.

Inredningen är som synes av tuck n roll typ och här påpekar Bill att han gjort ett litet avsteg och inte lagt in den korrekta svarta mattan utan istället en röd som matchar bättre. I handskfacket hittar man en fickkalender från 1958 med instruktionerna för oljetyp och däcktryck till Terry. Där ligger också en meny från Mels drive in.

Bill säger att han lagt 25000 dollar på bilen och jag tror honom efter att ha läst den långa och detaljerade listan på renoveringen han skickat till mig. Bilen har varit utställd en gång på St paul ISCA world of wheels där den tog hem första pris för bil, motor, inredning.

Avslutningsvis påpekar ägaren ,som har koll på detaljerna ,att han valt att inte mattlacka grillen som på originalet. Detta är något som hör tidigt 70-tal till menar han och det var inget man gjorde i början på 60- talet.

Det bråkas en hel del om kloning i medierna nu förtiden har jag hört men med det här resultatet måste det väl vara ok , eller ?

Detta är ju som sagt var en kopia på den riktiga bilen. Var är den riktiga bilen? Om du vill läsa om den riktiga bilen så är det bara att klicka här >>.

Thanks Bill for showing your "Bolander -58" to us ! 

Nedanstående youtube klipp innehåller en intervju med ägaren till den riktiga Bolander 58:an.

 

 

 

     

 

Om  Swedish Rodder / Användaravtal  / Privacy policy / Annons information

Copyright © 2001-2003 by MotorMag 

All rights reserved. Reproduction without our agreement is prohibited