Sista natten med gänget  2


 

 

Sista natten med gänget 2 filmades 1979 och var en uppföljare på Sista natten med gänget. Den fick en svidande kritik av både recensenter och biobesökare. Jag såg filmen själv då den kom ut på bio i Sverige och var ganska besviken. Jag hade som alla andra väntat mig mer av samma recept som i den första filmen men ack vad jag bedrog mig. Filmen hade ett helt annat upplägg än den första.

Egentligen var den ju en uppföljare om man ser filmerna som "vykort" från en viss tid eller era. Sista natten med gänget visade ju en bild av livet i början på sextitalet i en liten Amerikansk småstad och uppföljaren visade hur livet kunde te sig senare under samma decenium. När jag tittat på filmen i "vuxen ålder" har jag omvärderat den och tycker idag att den är helt ok.

Handlingen är uppdelad på fyra separata storys som alla utspelar sig på nyårsafton fast olika år. 1964 års nyårsafton handlar om en dag på strippen med John Milner och hans frontmotordragster. Vi får följa honom i depån och på banan. Det är en avgörande dag kan man säga då han måste slå ett fabriks team med sitt "hembygge" för att bevisa att han fortfarande är nummer 1. Det är också den dagen han ska möta "the drunk driver" man kan läsa om i eftertexterna till den första filmen.

Den andra storyn utspelar sig 1965 och visar Terry "the toads" äventyr i Vietnam. Storyn är bitvis ganska komisk och bitvis ganska allvarlig. Några kamrater går åt och vi får se hur Terry kämpar för att klara av det hårda livet i uniform.

I den tredje storyn får vi träffa Debbie, Terrys flickvän, som lever ett hippieliv i San francisco . Här bjuds vi på en riktig flower power historia från 1966 med mycket rock n roll och "röka". En gammal bekant vid namn Falfa dyker upp som  mc polis i den här storyn. Outlaw racern har konverterat till lawenforcer, intressant må jag säga.

Till sist får vi träffa Carol och Steve som gift sig, skaffat barn och villa. Steve åkte aldrig till college utan jobbar som försäkringsagent och sliter för brödfödan och med att uppfostra sina tvilling söner. Året är 1967 och studentkravallerna mot Vietnamkriget står som spön i backen.

De här fyra historierna växlar hela tiden och man får följa våra vänner under en dag i deras liv. Väntar man sig en direkt uppföljare blir man som sagt besviken men ser man filmen förutsättningslöst är den ganska bra faktiskt. Favorit scenerna är från strippen där det gasas friskt med gamla frontmotordragsters från sextitalet.

Filmen är köp och sevärd och får 3 kolvar på gränsen till fyra ! 

Ha det bra !!

 


 Swedish Rodders Betyg
Handling

Bilar

Sound track

Sammanfattning

 

 

     

 

Om  Swedish Rodder / Användaravtal  / Privacy policy / Annons information

Copyright © 2001-2003 by MotorMag 

All rights reserved. Reproduction without our agreement is prohibited